kattweb

Viktkontroll

ÖVERVIKT
Övervikt hos hundar och katter blir allt vanligare. Statistik tyder på att ca 20% av alla hundar och katter i Sverige är överviktiga. Över 15% övervikt benämns fetma vilket är ett allvarligt tillstånd som medför stora hälsorisker för ditt djur.

ÖVERVIKT och OHÄLSA
Det är bevisat att övervikt ger en försämrad livskvalitet och förkortad livslängd. Övervikt och fetma ökar tydligt risken för en rad sjukdomar och försämrar prognosen för ytterligare många andra. Däribland finns allvarliga sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, andningsproblem och ledsjukdomar. Dessutom ökar riskerna för komplikationer i samband med operation båda vad gäller narkos och postoperativa komplikationer och sårläkning. Om ditt djur har problem med lederna ger varje extra kilo en större smärta.

VARFÖR GÅR MITT DJUR UPP I VIKT?
Det finns många orsaker till att ett djur går upp i vikt. Den absolut vanligaste orsaken till övervikt är för mycket mat i förhållande till motion. Den genomsnittliga hunden eller katten får generellt sett inte särskilt mycket motion. En vanlig runda på 30 minuter, i koppel, i promenadtakt, kräver så gott som ingen energi alls för en långdistansare som hunden! En katt som mest är inomhus får så gott som ingen motion överhuvudtaget!
Det är inte alltid fodret som är grundorsaken utan allt det som djuret får vid sidan av; matrester, tuggben, träningsgodis… Men det kanske vanligaste är att vi menar väl och vill visa vår kärlek. Vi älskar att ge våra fyrbenta vänner något gott ibland, lite extra belöning på promenaden, en godbit på kvällen, en kaka till fikat.
Hur mycket spelar det där lilla extra för roll? En liten kaka här, lite kyckling där, vad gör väl det? Faktum är att det gör väldigt mycket, för en katt på 5 kg motsvarar 14 gram ost lika mycket som att en vuxen människa skulle äta 1 hamburgare! Exempel för hund…För en hund på 10 kg motsvarar 1 kaka 1 hamburgare?

Andra bidragande orsaker kan vara tex kastration (direkt efter kastrationen sjunker djurets energibehov med upp till 30%), vissa raser anses vara predisponerade för fetma, ålder eller ett medicinskt problem som ger sänkt ämnesomsättning eller ökad aptit.

HUR VET JAG OM MITT DJUR ÄR ÖVERVIKTIGT?
Vi får ofta frågor om vad olika raser ska väga. Det är dock inte så enkelt, det finns stora skillnader storleksmässigt, även inom raserna. Energibehov och individuella skillnader kan vara stora. Därför måste man alltid se till individen.
När vi bedömer et djurs vikt utgår vi istället från individens kroppsform. Det finns fastställda kriterier för viktbedömning. En grundregel är att revbenen ska kännas när man stryker lätt över bröstkorgen, att djuret ska ha en midja när man tittar på det uppifrån och att magen ska vara uppdragen när man ser djuret från sidan.

HUR FÅR JAG NER MITT DJUR I VIKT?
Det enkla svaret är mer motion och mindre kalorier. Men i verkligheten är det inte alls så enkelt att genomföra. Att minska mängden mat kan ge risk för att ditt djur blir hungrigare och att öka mängden motion kräver både tid och kraft.
Här hos oss har vi särskilt utbildade omsorgsköterskor som kan hjälpa dig! Sköterskan kan ge dig råd i val av foder, ta fram ett individanpassat viktprogram och ge tips, råd och uppmuntran. Under hela bantningstiden träffas ni regelbundet för viktkontroll och eventuell justering av planen utifrån resultatet.

UNDERVIKT 
Ibland möter vi djur som väger för lite. Riskerna med undervikt är betydligt färre än för övervikt men orsakerna är betydligt fler! Den största risken är att djuret är undernärt och därmed inte får i sig alla de näringsämnen det behöver. Bristsjukdomar är ovanliga, men förekommer även hos djur. En annan risk är att djuret, i brist på energi i fodret, bryter ner sina muskler.

Ibland är djuret inte alls underviktigt utan har faktiskt normal vikt men djurägare upplever att hunden är för smal. Det kan bero på att hunden fortfarande växer, eller att utställningsstandarden premierar övervikt inom rasen.
Men det kan också bero på att djuret inte får i sig så mycket energi som det borde eller att det gör av med mer energi än förväntat. Fel foder, hård träning, sjukdomar, parasiter… listan på orsaker kan göras lång.

Om du upplever att ditt djur har gått ner i vikt ska du alltid först boka en tid för en hälsoundersökning hos en veterinär. Om djuret inte har en bakomliggande sjukdom som grund för sin viktnedgång kan sedan omsorgsköterskorna hjälpa dig med att hitta ett foder som bättre motsvarar ditt djurs behov.

ella190px